I 1921 begyndte Katharina Schroth, som selv led af skoliose, at behandle personer med skoliose – ofte med kurver omkring 80°. I Meissen, Tyskland åbnede hun en klinik, hvor patienterne kom på længere internatophold ofte op til 3 måneder ad gangen. Hun arbejdede med spejle for at give feedback til personen om den holdningskorrigerende effekt af træningen. Spejle er den dag i dag fortsat et vigtigt værktøj i træningen og bevidstgørelse af personen om sin skoliose og holdning.
Med tiden deltog Katharinas datter Christa Lehnert-Schroth side om side med sin mor i behandlingen af personer med skoliose samt videreudvikling af metoden. Christas søn Hans-Rudolf Weiss har siden udviklet Schroth Best Practice® metoden, som inkorporerer hverdagskorrektioner sideløbende med de korrigerende Schroth øvelser
Katharina Schroth
Schroth metoden udvikledes i 1921 af Katharina Schroth i Tyskland. Hun havde selv skoliose og fandt ud af, at ved at fylde luft i den konkave side af kurven med indåndingen kunne kun korrigere skoliosen. Hun fik efterhånden mere og mere kontrol over sin skoliose ved at træne og notere sig, hvilke korrektioner havde den ønskede effekt.
Katharina Schroth var lærer på en Business school i Tyskland med succesen med at korrigere sin egen skoliose fik hende til at ønske at hjælpe andre. Hun åbnede derfor en klinik, hvor hun havde patienter med store kurver i længere forløb og begyndte at dokumentere sit arbejde med fotografier og tegninger.
I sin livstid fik hun flere priser og erkendtligheder for sit arbejde med skoliose i Tyskland. Hun døde i 1985.
Christa Lehnert-Schroth, PT
Christa Lehnert-Schroth var uddannet fysioterapeut i 1940’erne i Tyskland. Hun brugte meget af sit liv dedikeret til behandling af skoliose og startede med at beskrive anatomien og funktionen af moderens metode. Hun udviklede klassifikationen af skoliose i de 7 kurvetyper, som til stadighed af grundstenen i Schroth metoden.
Hun åbnede sammen med sin mor en klinik i Bad Sobernheim, hvor de behandlede patienter i længere internater samtidig med, at hun beskrev metoden grundigere i sin bog til praktiserende i skoliose Three Dimensional Treatment for Scoliosis: A Physiotherapeutic Method for Deformities of the Spine, som er oversat til flere sprog og beskriver Schroth metoden i detaljer. Hun var leder af klinikken i Bad Sobernheim indtil 1995, hvor hendes søn Dr. Hans-Rudolf Weiss tog over. Nu er klinikken overtaget af Asklepios gruppen.
Dr. Hans-Rudolf Weiss
Dr. Weiss er tredje generation af Schroth familie og har dedikeret sit arbejdsliv til at forbedre livet for personer med skoliose. Han er uddannet ortopædkirurg og kiropraktor. Han har arbejdet på at udbrede kendskabet til Schroth metoden og familiearven. Dr. Weiss underviser internationalt og har sin private praksis i Gensingen, Tyskland. Han arbejdede sammen med sin mor Christa Lehnert-Schroth på deres klinik i Bad Sobernheim, Tyskland og fortsatte som chef på klinikken efter denne blev overtaget af Asklepios hospital.
Han bygger et netværk af Schroth Best Practice® terapeuter over hele verden som instruktør på Schroth Best Practice kurser, og han har uddannet Schroth Best Practice Instruktører, som underviser i hele verden. Han er Senior Board member i Schroth Best Practice Academy.
Dr. Weiss har udviklet det Schroth kompatible Cheneâu GensingenÒ (GBW) korset og fortsætter med udviklingen af dette for at sikre unge med skoliose det mest effektive og mindst belastende korset. Korsettet benyttes internationalt og i Skandinavien gennem Dansk Skoliose Center.