Adam’s Forward bending test

Børn & unge

For det første er det vigtigt at vide, at skoliose ikke er en farlig sygdom, og at man sagtens kan leve et godt og aktivt liv med skoliose.

Der kan dog gøres rigtigt meget for at stoppe udviklingen af kurverne og evt. reducere dem. For at kunne gøre dette er det væsentligt, at man starter behandlingen på rette tidspunkt.

Kurverne er mest progressive i den primære vækstspurt i puberteten (i perioden op til pigernes første menstruation og drengenes stemmeændring). Man skal derfor være ekstra opmærksom fra det tidspunkt, hvor pigerne begynder at udvikle bryst (generelt mellem 10-11 år men dette er meget individuelt og afhængigt af den biologiske alder). For drengene er det omkring 13-14-årsalderen.

Ved første konsultation hos ScolioFys laver vi en risikovurdering for progression af kurven i forhold til kurvens størrelse, Risser stadie samt personens alder. Denne risikovurdering viser tydeligt, hvilken behandling, der skal sættes ind med på nuværende tidspunkt: Observation, Schroth træning eller korsetbehandling. Udfra denne risikovurdering laver vi vores anbefaling og plan for behandlingen.

Hvordan opdager man skoliose?

Det ses bedst, hvis du kigger på barnet bagfra i stående stilling. De første tegn på skoliose er som regel, at den ene skulder hænger lidt lavere end den anden, og at bækkenet stikker ud til den ene side. Ofte står det lidt højere i den ene side, hvilket kan snyde som benlængde forskel. Den begyndende rotation af rygsøjlen kan også ses ved at den ene side buler bagud enten i brystkassen og/eller lænden.

3C Der ses at højre skulder glider frem og skulderbladet skubbes bagud. Kroppen vægtforskydes mod højre i øvre del og hoften forskydes til venstre.

4C Højre skulder glider frem, højre skulderblad skubbes bagud. Hoften skubbes mod højre og taljen presses sammen i højre side.

Tyder det på, at der kan være noget skævhed, kan du lave Adam’s forward bending test, som viser rotationen i rygsøjlen. Du vil se, at den ene side står højere i lænden og/eller i brystkassen.

Adam’s test

Mistænker du, at dit barn har en skoliose, skal du søge egen læge, som kan foretage relevante tests samt henvise til ortopædkirurger på hospitalet samt en fysioterapeut med speciale indenfor skolioseområdet. De vil kunne sikre diagnosen og planlægge det videre forløb.

Udviklingen af skoliose kan ske meget hurtigt hos børn som går i deres  primære vækst (vi har set op til 30° progression i cobbs vinkel på 3 uger). Forskningen viser, at børn som har en skoliose på 20°, når de starter puberteten, er i høj risiko for kraftig progression af kurven. I det tilfælde er det vigtigt, at man får tjekket det hurtigt – Hver dag tæller.

Det er vigtigt at vide, at der findes en evidensbaseret træning til personer med skoliose. Schroth metoden er gennemtestet og har god effekt i forhold til at undgå progression af kurven, smertelindring og bedre kropsholdningen og dermed funktionsniveauet. Læs mere om Schroth og Schroth Best Practice metoden på denne hjemmeside.

I primær vækst er træning ikke nok, der skal bruges et fuldtidskorset – læs mere under menupunktet: Korsetter