Typisk røntgenbillede af en person med Scheuermann

Børn & unge

For børn og unge med Scheuermann gælder det samme som ved skoliose – at det udvikler sig i perioden med primær vækst. Hvor skoliose udvikler sig kraftigt i starten af vækstspurten, vil Scheuermann ofte udvikle sig imod slutningen af samme.

I 2010 udarbejdede SOSORT gruppen et Concensus paper med anbefalinger om behandling af Scheuermann/hyperkyfose med fysioterapeutisk indsats samt behandling med hårdt korset i teenagealderen. (Til Casper kan du indsætte linket som står i Concensus paper?) Anbefalingen lyder, at ved kurver >50 graders kyfose samt kileformede hvirvler bør anvende korsetbehandling for at bremse udviklingen af hyperkyfosen. Ved korsetbehandling ønsker man samtidig at sikre fortsat vækst at ryghvirvlerne og næring af discus.

Hos ScolioFys foretager vi en risikovurdering ud fra Risser ellers Sanders scale samt vurderet biologisk alder ud fra Tanner og menarche/stemmeskift. På den baggrund og sammen med målingen af kyfosens størrelse og overblik over dens placering kommer vi med anbefaling og fysioterapeutisk indsats samt ved behov korsetbehandling. Korsetbehandlingen foretages af Dansk Skoliose Center, og du kan læse mere omkring Kyphologic og Physio-logic korsettering til Scheuermann hos Dansk Skoliose Center.

Vi laver som udgangspunkt opfølgning med børnene, indtil de er færdige med væksten, og vi anbefaler at disse opfølgninger ligger mellem 6-12 ugers intervaller. På denne måde kan vi hurtigt reagere, hvis der skal ændres i behandlingen. Behandlingsforløbet tilrettelægges dog altid individuelt efter aftale med den enkelte patient/familie.

Behandling for Scheuermann med Kyphologic korset