Weinstein S.L, Dolan et al – Effects of Bracing in Adolescents with Idiopathic Scoliosis

Korsetter

For børn/ teenagere i vækst med Cobb’s vinkel over 20 grader er korset den vigtigste behandling.

Der er med BRAIST studiet fra, 2013 USA høj evidens for effekten af fuldtidskorsettering. Studiet viser, at ved korsettering 17 timer eller derover kan man opnå god effekt mht af standse progression af kurven.

Korsetter har i mange år været en del af behandlingen af børn og unge med skoliose.

Hos børn og unge i primær vækst kan der være behov for at benytte et 18-23 timers korset. Målet med behandlingen er, at bremse udviklingen af kurverne og evt. mindske de kurver, der allerede er. De bedste korsetter er 3-dimensionelt korrigerende og lavet fra CAD/CAM standarder. Det er ekstremt vigtigt, at korsettet er individuelt tilpasset til patienten.

Effekten af korsetbehandlingen er afhængig af korrektionen i korsettet (in-brace correction) samt tiden i korsettet (compliance). Derfor kræver en god behandling et højt korrigerende korset i 3-dimensioner som ikke er ubehageligt at bære for at opnå denne compliance.

Hos ScolioFys ved vi, at i visse perioder af væksten kan træning ikke stå alene. Vi anbefaler derfor et 3-dimensionelt korrigerende korset af typen Cheneau Gensingen (GBW), som komplimenterer behandlingen efter Schroth Best Practice metoden.

En korsetbehandling er et stort indgreb for de fleste, og derfor skal det benyttes, når det er nødvendigt, og samtidig skal man sørge for muligheden for den bedst mulige effekt af behandlingen

I Danmark laves Gensingen korsettet af Dansk Skoliose Center i samarbejde med Dr. Hans-Rudolf Weiss (udvikler af korsettet). Læs mere om korsetterne på Dansk Skoliose Centers hjemmeside.

Lisa Elliott og Pernille Winsløv Wied arbejder for at ændre standardbehandlingen i Danmark, så den afspejler den nærværende forskning på området.

Der kan læses mere om korsetterne her:

Dansk Skoliose Center – Bedste standard af korsetter er endelig kommet til Danmark.
Scoliosis 3DC – Dr. Moramarco DC i Boston har stor erfaring med Chêneau Gensingen (GBW) korsettet og fordelene i forhold til andre korsetter.
Dr. Weiss Gensingen korsetter