Schroth Best Practice®

Schroth Best Practice® (SBP) er en videreudvikling af den originale Schroth-metode, skabt af Dr. Hans-Rudolf Weiss, barnebarn af Katharina Schroth. På det tidspunkt var han leder af Katharina Schroth-klinikken i Bad Sobernheim. Formålet med videreudviklingen var at gøre behandlingen af skoliose mere enkel for patienten – med færre hjælpemidler – samt mere effektiv og tidsbesparende.

For at kunne tilbyde specialiseret fysioterapi til skoliose er det nødvendigt at klassificere patientens skoliose. Vi anvender den internationalt anerkendte Augmented Lehnert-Schroth-klassifikation.

Et af hovedelementerne i SBP-tilgangen er patientuddannelse – forståelse af skoliosens klassifikation, kropsholdning og smerteproblematikker. Målet er at gøre patienten selvhjulpen og på sigt uafhængig af behandlingssystemet.

Et andet centralt element er integration i hverdagen. Jo mere øvelser og kropsjusteringer indarbejdes i daglige rutiner, desto lettere er det at vedligeholde effekten. Ændrede vaner i stående, siddende og liggende stillinger samt gangrehabilitering er vigtige nøgleaspekter i SBP-behandlingen.

Det tredje element er maksimal korrektion i Schroth-øvelserne samt færre, men mere målrettede øvelser i programmet. Med tiden var den oprindelige Schroth-metode blevet meget omfattende og vanskelig at reproducere og vedligeholde hjemme.

Ved at integrere alle disse elementer i patienttilgangen bliver behandlingen både mere effektiv og mindre tidskrævende. Metoden anses i dag for at være en af de mest effektive til ikke-kirurgisk behandling af skoliose. I forskningsartikler og præsentationer anvendes betegnelsen PSSR (Pattern Specific Scoliosis Rehabilitation), som dækker over denne form for specialiseret behandling.

De første forskningsartikler om effekten af Schroth Best Practice blev udgivet i 2006. I 2015 blev det første RCT-studie (Randomized Controlled Trial) om metoden publiceret af Tugba Kuru fra Tyrkiet. Flere publikationer findes på PubMed, bl.a. af Borysov (2012), Lee (2014) og Dr. Weiss.

Schroth Best Practice gør metoden mere enkel og brugervenlig, samtidig med at den bevarer sin høje effektivitet og resultatorientering. Konceptet lægger stor vægt på, at behandlingen bliver en integreret del af hverdagen.

Vigtige elementer i metoden:

  • Korrigerede hverdagsstillinger og mobiliseringsøvelser til dagligdags situationer, baseret på klassifikation
  • Alle Schroth-øvelser udføres med maksimal korrektion (yderstilling) i alle tre planer
  • Øvelserne er asymmetriske, 3-dimensionelt korrigerende og stabiliserende
  • Øvelserne foregår altid i stående eller siddende stilling for at aktivere de posturale muskler
  • Schroth-specifik vejrtrækning (RAB) er et afgørende element for træningens effekt
  • Træningen kan foregå hjemme, som en del af din almindelige træning i fitnesscenteret, eller på mindre hold hos specialiserede fysioterapeuter
  • Det er vigtigt, at en specialiseret fysioterapeut instruerer i træningen, da øvelserne varierer afhængigt af klassifikation – og det er nødvendigt at tage højde for alle rygsøjlens kurver og bevægeplaner