Hvad er scoliose?

Scoliose er en skævhed i rygsøjlen, så der set bagfra er kurver mod højre eller venstre. Der er en primær kurve, som er den med størst vinkel og desuden kompensationskurver over og/ eller under. Som oftest er scoliosen formet som et S eller omvendt S. Den kan dog også være en lang C-formet kurve med en lille kompensation i nakke og/ eller overgangen til bækkenet.

Når man skal spotte, om en person har scoliose skal man se efter nogle nøglepunkter. Skulderen på den side, hvor den øvre kurve er (den thorakale ved ribbenene) står som oftest højere end den anden og den er også drejet lidt fremad. Man vil kunne se, at skulderbladet stritter bagud (winging).

Muskulaturen i den konvekse side (hvor kurven er) vil synes opspændt, det skyldes dog den rotation bagud i rygsøjlen, som sker sideløbende med udvikling af kurven. Denne rotation kan ses fra siden, hvor det ligner en øget kurvatur bagud.

Kigger man på bækken og hofter, kan der være en forskydning ud til højre eller venstre. Hos enkelte er bækkenet dog balanceret, så der ikke sker denne forskydning.

 

Screening og træning af personer med skoliose efter Schroth Best Practice