Schroth metoden – historik

Schroth metoden – baggrund

I 1921 begyndte Katharina Schroth, som selv led af skoliose, at behandle personer med skoliose – ofte med kurver omkring 80°. I Meissen, Tyskland åbnede hun en klinik, hvor patienterne kom på længere internatophold ofte op til 3 måneder ad gangen. Hun arbejdede med spejle for at give feedback til personen om den holdningskorrigerende effekt af træningen. Spejle er den dag i dag fortsat et vigtigt værktøj i træningen og bevidstgørelse af personen om sin skoliose og holdning.

Med tiden deltog Katharinas datter Christa Lehnert-Schroth side om side med sin mor i behandlingen af personer med skoliose samt videreudvikling af metoden. Christas søn Hans-Rudolf Weiss har siden udviklet Schroth Best Practice® metoden, som inkorporerer hverdagskorrektioner sideløbende med de korrigerende Schroth øvelser

Katharina Schroth

Schroth metoden udvikledes i 1921 af Katharina Schroth i Tyskland. Hun havde selv skoliose og fandt ud af, at ved at fylde luft i den konkave side af kurven med indåndingen kunne kun korrigere skoliosen. Hun fik efterhånden mere og mere kontrol over sin skoliose ved at træne og notere sig, hvilke korrektioner havde den ønskede effekt.

Katharina Schroth var lærer på en Business school i Tyskland med succesen med at korrigere sin egen skoliose fik hende til at ønske at hjælpe andre. Hun åbnede derfor en klinik, hvor hun havde patienter med store kurver i længere forløb og begyndte at dokumentere sit arbejde med fotografier og tegninger.

I sin livstid fik hun flere priser og erkendtligheder for sit arbejde med skoliose i Tyskland. Hun døde i 1985.

Christa Lehnert-Schroth, PT

Christa Lehnert-Schroth var uddannet fysioterapeut i 1940’erne i Tyskland. Hun brugte meget af sit liv dedikeret til behandling af skoliose og startede med at beskrive anatomien og funktionen af moderens metode. Hun udviklede klassifikationen af skoliose i de 7 kurvetyper, som til stadighed af grundstenen i Schroth metoden.

Hun åbnede sammen med sin mor en klinik i Bad Sobernheim, hvor de behandlede patienter i længere internater samtidig med, at hun beskrev metoden grundigere i sin bog til praktiserende i skoliose Three Dimensional Treatment for Scoliosis: A Physiotherapeutic Method for Deformities of the Spine, som er oversat til flere sprog og beskriver Schroth metoden i detaljer. Hun var leder af klinikken i Bad Sobernheim indtil 1995, hvor hendes søn Dr. Hans-Rudolf Weiss tog over. Nu er klinikken overtaget af Asklepios gruppen.

Dr. Hans-Rudolf Weiss

 

 

Screening og træning af personer med skoliose efter Schroth Best Practice