Scoliose hos voksne

De fleste scolioser opdages, mens personen er i vækst, og hos mange er der ingen specielle gener, før de bliver voksne og har gået og slidt lidt skævt hele livet. En stor del oplever dog kun rygsmerter svarende til alle andre “normale” personer gennem et liv.

Nogle personer opdages scoliosen først hos senere i forbindelse med andre problematikker f.eks. nakkespændinger, smerter i skulder eller lænd. Dette drejer sig som oftest om milde eller moderate scolioser, som for det utrænede øje ikke vil være så synlige.

Mange har fået at vide, at der ikke er noget at gøre ved scoliosen, de har måske fået manuel behandling af forskellig karakter, som kan lindre, og nogle tilbydes operation, hvis smerterne er for slemme, eller scoliosen begynder at udvikle sig mere.

Det er muligt at træne voksne scoliosepatienter. Der kan øges mobilitet, styrkes muskulatur og korrigeres kurver, med specifikke øvelser for scoliose.

Nogle voksne med scoliose er meget smerteprægede grundet lang tids fejlstilling og mange har indtaget dårlig holdning med udlignet lændelordose og øget krumning øverst i ryggen. Mange står og hænger i hoften. Det tager tid at oprette lang tids fejlstilling, og man er ofte nødt til at gøre det i et mere stille og roligt tempo med mindre korrektioner til at starte med. Vi bruger ofte kiler til at ligge på og lave forlægningsøvelser og til at lade de roterede områder i ryggen falde stille og roligt på plads.

Hver patient er sin egen med sit eget forløb og sin egen smerteoplevelse. Derfor skal træningen tilrettelægges individuelt.

Screening og træning af personer med skoliose efter Schroth Best Practice