Adolescent idiopatisk scoliose (AIS)

Adolescent Idiopatisk Scoliose diagnosticeres typisk i puberteten er som regel idiopatisk, hvilket betyder, at der ikke er nogen kendt årsag. Forskere arbejder på at finde frem til eventuel arvelig disposition, og dette er tilfældet i en procentdel af AIS patienter.

Bekymringen i forhold til AIS er kurve progression. Det primære mål for læger og fysioterapeuter er at standse denne progression.

Scoliose som ikke er idiopatisk eller genetisk betinget kan være forårsaget af medfødte, neuromuskulære sygdomme eller bindevævssygdomme, som for eksempel Ehlers-Danlos Syndrom eller Marfans Syndrom.

Børn med idiopatisk scoliose er normalt sunde og raske. Incidensen af scoliose er lige fordelt mellem piger og drenge, men pigernes kurver progredierer og kræver behandling i en rate af ca. 8:1 i forhold til drengene.

Behandlingsmulighederne for AIS i Danmark har typisk været:

“Vent og se” – ingen behandling indtil den moderate fase eller kurve progression opstår

Scoliose korset – som regel når kurven når en mild til moderat fase under væksten i puberteten

Operation – er i traditionelt anbefalet når en kurve nærmer sig alvorlig grad hos et barn i vækst.

Hos ScolioFys adskiller vi os fra normen, da vi forsøger at lære børn i vækst og deres familier at være proaktive mht AIS ved træning efter Schroth metoden samt Schroth Best Practice. Vores tanke er, hvorfor vente og se, mens kurverne er små? Vi ønsker i stedet at give vejledning til daglig livsførelse samt opstarte korrigerende træning med det samme.

Der er evidens for, at de rigtige korrigerende øvelser kan bremse progressionen af kurverne under væksten.  Læs mere her: The_Efficancy_of_Three_Dimensional_Schroth_2015-1. Disse øvelser og ergonomiske korrektioner kan sagtens bruges under korsettering, ved valg af den rigtige type korset.

Vi har et samarbejde med The Scoliosis 3DC klinikken i Boston, USA. Se resultater af behandlingen med billeder før og efter træning efter Schroth Best Practice metoden her: http://scoliosis3dc.com

Desuden har vi kontakt til Dr. Weiss i Gensingen, Tyskland (http://www.scoliosis-dr-weiss.com) vedrørende vurdering af risiko for progression af kurverne. Han er udvikler af Chêneau Gensingen  Brace (korset) og har stor erfaring med AIS.

I Danmark er der scoliosecentre på flere af de store hospitaler og en del af vores patienter er bl.a. blevet fulgt under væksten på Rigshospitalet og er her blevet vurderet i forhold til eksempelvis brug af korsetter og stivgørende operation.

Ubehandlet scoliose øger ikke mortaliteten, men der er evidens for, at en specialiseret træningstilgang til scoliosen giver den unge de bedste muligheder for at leve med den højeste livskvalitet på trods af scoliosen.

Læger kan måle scoliosens størrelse vha Cobb’s vinkel, rygsøjlens torsion ved kurverne og udregne vækstens udvikling gennem estimering af Risser sign på en skala fra 0-5, hvor 5 svarer til et færdigvokset skelet. Ved hjælp af disse parametre kan man udregne risikoen for progression af kurverne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Screening og træning af personer med skoliose efter Schroth Best Practice