Børn/unge med skoliose

For det første er det vigtigt at vide, at skoliose ikke er en farlig sygdom, og at man sagtens kan leve et godt og aktivt liv med skoliose.

Der kan dog gøres rigtigt meget for at stoppe udviklingen af kurverne og evt. reducere dem.  For at kunne gøre dette er det væsentligt, at man starter behandlingen på rette tidspunkt.

Kurverne er mest progressive i den primære vækstspurt i puberteten (fra pigernes første menstruation og drengenes stemmeændring). Man skal derfor være ekstra opmærksom fra det tidspunkt, hvor pigerne begynder at udvikle bryst (generelt mellem 10-13 år men dette er meget individuelt). For drengene er det omkring 13-14 års alderen.

Ved første konsultation hos ScolioFys laver vi en risikovurdering for progression af kurven i forhold til kurvens størrelse, Risser stadie samt personens alder. Denne risikovurdering viser tydeligt, hvilken behandling, der skal sættes ind med på nuværende tidspunkt: Observation, Schroth træning eller korsetbehandling. Udfra denne risikovurdering laver vi vores anbefaling og plan for behandlingen.

Hvordan opdager vi om vores barn har skoliose?

De første tegn på skoliose er som regel, at den ene skulder hænger lidt lavere end den anden og at bækkenet/hoften stikker ud til/ eller står lidt lavere i den ene side. Dette ses bedst, hvis du kigger på barnet bagfra i stående stilling.

Tyder det på, at der kan være noget, kan du lave Adam’s forward bending test, som viser rotationen i rygsøjlen. Du vil se, at den ene side løftes bagud enten i lænden og/eller i brystkassen.

IMG_3249
Adam’s Forward bending test Billede fra Netter’s Ortopædi

Mistænker du, at dit barn har en skoliose, skal du søge egen læge, som kan foretage relevante tests samt henvise videre til ortopæder eller fysioterapeuter med speciale indenfor skolioseområdet. De vil kunne sikre diagnosen og planlægge det videre forløb.

Udviklingen af skoliose kan ske meget hurtigt hos børn som går i deres  primære vækst (vi har set op til 30° progression i cobbs vinkel på 3 uger). Forskningen viser, at børn som har en skoliose på 20°, når de starter puberteten, er i høj risiko for kraftig progression af kurven. I det tilfælde er det vigtigt, at man får tjekket det hurtigt – Hver dag tæller.

Det er vigtigt at vide, at der findes en evidensbaseret træning til personer med skoliose. Schroth metoden er gennemtestet og har god effekt i forhold til at undgå progression af kurven, smertelindring og bedre kropsholdningen og dermed funktionsniveauet. Læs mere om Schroth og Schroth Best Practice metoden på denne hjemmeside.

I primær vækst er træning ikke nok, der skal bruges et fuldtidskorset – læs mere under menupunktet: Korsetter

Screening og træning af personer med skoliose efter Schroth Best Practice